Zlaté šperky se zirkony

Ve šperkařství se již celkem běžně používají syntetické drahé kameny. Hlavním důvodem je jejich finanční dostupnost pro širší okruh zákazníků. Často jsou od pravých přírodních kamenů jen těžce k rozpoznání, a to z důvodu jejich podobných chemických i fyzikálních vlastností. Právě kubická zirkonie, neboli syntetické zirkony jsou velmi často používány v klenotnickém světě.

                                                                                              galerie-04

Jak zirkony vznikají?

Důvodem vzniku kubické zirkonie bylo vytvořit dokonalou alternativu pravého diamantu. Výsledek je úžasný. Skutečně se jedná o nejlepší možnou volbu při náhradě tak unikátního kamene jako je diamant. K dostání jsou čiré bílé zirkony, ale i barevné.

Kubický zirkon - Cubic Zirconia, má značku CZ a jedná se kubickou krystalickou formu oxidu zirkoničitého (ZrO2). Surovina vzniká v laboratorních podmínkách při teplotě 2750 °C s následným zchlazením. Poté se surový krystal mechanicky brousí do požadované podoby a tvaru. Jeho tvrdost dosahuje hodnoty 8,5 na Mohsově stupnici.

Pro jaké šperky se používá?

Je to celkem jednoduché. Kubický zirkon lze usadit do jakéhokoliv šperku díky jeho poměrně vysoké tvrdosti. Jeden typ šperků je ovšem obecně nejžádanější, a to zlaté náušnice. Nosí je ženy, dospívající dívky, ale i malé holčičky. Právě proto jsou zirkony nejčastěji osazovány zlaté dětské náušnice, u kterých jsou bílé zirkony kombinovány s těmi barevnými.

                                                                            20246-1209361673                         19820-1406379226

Bílé zlato si se zirkony také krásně rozumí. Vysoký kovový lesk u náušnic z bílého zlata skvěle podtrhne třpyt zirkonu a celkovou jiskru takovýchto náušnic. Přívěsky, náramky a prsteny jsou dalšími oblíbenými šperky se zirkony. Nezapomínejme také na ozdobné brože, které díky třpytivým kamenům perfektně doladí společenské šaty.

Diamant či zirkon?

Moderní technologie v dnešní době umožňuje vyrobit kámen na první pohled špatně rozpoznatelný od diamantu. V dlouhodobém měřítku jsou však rozdíly patrné. Důležitým ukazatelem by měla být kvalita a úžasná odolnost diamantu. Již výše zmíněný peněžní rozdíl mezi kameny je však pro některé rozhodující.

Diamant je nejtvrdší nerost na Zemi, což ho činí doslova nezničitelným. Nic ho nemůže poškrábat, rozlomit nebo jinak znehodnotit. Oproti tomu zirkon je měkčí a tudíž je možné ho po čase "ošoupat" a s každodenním nošením ztrácí třpyt. Je tedy na uvážení každého z nás, který kámen bude ten pravý.