Zlaté rubínové šperky

Tento unikátní růžový až sytě červený drahokam je tvořen z minerálu korundu s příměsí chromu, který způsobuje jeho rudé zbarvení. Zajímavostí je, že rubíny nejvyšší jakosti a velikosti dosahují závratných cen a jsou cennější než některé diamanty. Jsou ovšem natolik vzácné a výjimečné, že je můžeme spatřit pouze v muzeu či na korunovačních klenotech. Proto jsou ve šperkařství běžně používány syntetické rubíny.

                                         20330-1509368221_s                               a5e5012e8a72edc8f182439c18869a6e                                20636-1210067629_s

Symbol zamilovaných

Díky své sytě červené barvě, je rubín symbolem lásky a vášně. Barevné odstíny od růžové přes purpurově červenou, až hnědočervenou dávají na výběr ze spousty krásných šperků. Teplá rudá barva rubínu navíc krásně ladí se žlutým nebo červeným zlatem. Zlatý přívěsek ve tvaru srdce s rubínem je tedy roky ověřená klasika darovávaná na Den sv. Valentýna.

Prsten s rubínem také neodmyslitelně patří k oblíbeným dárkům pro milované ženy. Opravdu nádherně působí zlatý prsten osazený rubínem, který je po stranách dozdoben drobnými bílými zirkony. V masivnějším provedení bude skvělým doplňkem pro plesovou sezónu. Naopak užší jemnější prsten bude vhodný pro běžné nošení.

Rubínové náušnice všech tvarů

Rubín se pyšní vysokou tvrdostí a odolností (9 na Mohsově stupnici), což umožňuje broušení tohoto kamene do nejrůznějších tvarů a velikostí. Liší se samozřejmě i ve způsobu osazení kamene.

Velmi univerzální zlaté náušnice jsou tzv. pecky. Barvy jsou v dnešní době stále více poptávané, proto náušnice pecky s drobnými rubíny budou tím pravým nadčasovým šperkem. Větší rozměr rubínu dává prostor klasickým dámským náušnicím vhodným pro elegantní ženy. Naprosto famózně působí rubínové náušnice s kamenem broušeným do tvaru mugle.

                                                                                                          03df74bf949d45286e91ae8ea21fd14b

Zajímavosti o rubínech

Rubíny nejlepší barvy, tj. sytě červené (barva holubí krve) s lehkým modravým odstínem, pochází z Barmy. Tyto rubíny navíc na světle červeně fluoreskují, proto jsou barmské rubíny považovány za nejkvalitnější na světě. Mnohé rubíny jsou nezbytnou součástí královských korunovačních klenotů.

Ve znamení zvěrokruhu je rubín symbolem Kozoroha a stal se mimo jiné oficiálním kamenem července. Podle tradice je oblíbeným dárkem pro 40. a 50. výročí svatby.