Safírové náušnice - skvost mezi šperky

Tento neobyčejný kámen si drží své místo na výsluní již od dávných dob. Safíry se řadí mezi jedny z nejvzácnějších a také nejcennějších drahokamů. Díky jejich krásným odstínům, ale i tvrdosti, odolnosti nebo vysokému lesku jsou velmi žádané.

                                                                                                           3b201c80b381d96bb3df2d9ab7eea69e

Safír je odrůda minerálu zvaného korund. Barvu safíru ovlivňují příměsi jiných prvků (železo, chrom, měď, hořčík aj.), které mu dodávají modrou, žlutou, růžovou, purpurovou, oranžovou nebo zelenavou barvu. Nejčastější barvou safíru však zůstává modrá.

Safírové náušnice a zlato

V České republice jsou safíry vsazovány do 14-ti karátového zlata. Zlaté safírové náušnice jsou jistě velmi krásné. Ovšem náušnice z bílého zlata jsou pro safíry jako dělané. Vysoký kovový lesk bílého zlata se s tmavě modrou studenou barvou kamene dokonale spojí. Proto je u těch nejznámějších safírových šperků používána i platina.

                                                                    22908-1311068871_s                        31259-1102346616

Tento úžasný kámen tak může být vsazen snad do jakéhokoliv typu náušnic. Pro lepší cenovou dostupnost jsou ve šperkařství běžně používány také safíry syntetické, neboli laboratorně vytvořené. Můžete tak vidět i zlaté dětské náušnice se synt. safíry, které vám při ztrátě náušničky nezpůsobí výraznou peněžní újmu.

Jaké náušnice budou ty pravé?

Jednoduchou, ale přesto elegantní variantou jsou jistě náušnice pecky osazené safíry. Hodí se i pro sportovnější typy žen a samozřejmě i pro každodenní nošení. Kameny jsou fasovány do tzv. krapen, které kámen doslova drží. Druhý způsob je fasování do obruby, v niž je safír zapuštěn.

Klasické dámské náušnice jsou osazovány safíry nejrůznějších brusů. Bývají také zdobeny drobnými bílými zirkony, které se k safírům výborně hodí. Záleží na způsobu provedení a velikosti, pro kterou příležitost se takové náušnice hodí. Setkáváme se s klasickým patentovým zapínáním nebo se zacvakávacím uzávěrem s pojistkou.

Moderní jsou náušnice kruhy osazené drahými kameny s nejrůznějšími průměry. Safíry jsou opět doplňovány bílými zirkony, a nebo jsou kruhy celé safírově modré. Na rozdíl od celozlatých klasických dutých kruhů jsou tyto vyráběny z plného materiálu pro jejich lepší odolnost. Běžné je zasouvací zapínání či zacvakávací s pojistkou i bez.

                                                                                                                   75183-3

Zajímavosti o safírech

Zásnubní prsten zdobený safírem daroval princ Charles Dianě. Tento prsten později zdědil princ Villiam, který s ním požádal o ruku svou přítelkyni Kate. Díky tomuto známému šperku raketově vzrostl zájem o zásnubní prsteny s barevnými drahými kameny.

Vzácné safíry jsou nedílnou součástí českých svatováclavských korunovačních klenotů. Stejně tak i britské korunovační klenoty krášlí dva krásné safíry. Jedním je tzv. Edwardův safír pocházející z 11. století. Druhý safír byl původně majetkem skotského království a je označován jako tzv. Stuartovský safír.

Safír je tak vysoce odolný, že se ve své syntetické formě používá pro výrobu oken vesmírných raket. Ale například i jako tzv. modré sklo potřebné v nanotechnologiích. Firma Appel používá modré sklo pro displeje u chytrých telefonů. Využití safíru v jakékoliv podobě je tedy velmi široké.