Rozdíl mezi snubním a zásnubním prstenem

Při výběru prstenu pro zásnuby nebo svatbu může být snadné zaměnit pojmy snubní a zásnubní prsten. Ačkoliv oba symbolizují lásku a závazek, každý z nich má jiný význam a tradici. Pojďme se podívat na jejich hlavní rozdíly, abyste měli jasno při výběru toho pravého šperku.

Co je zásnubní prsten?                            

Zásnubní prsten je šperk, který tradičně dává muž své partnerce při žádosti o ruku. Tento prsten symbolizuje slib manželství a je často ozdobený drahým kamenem, nejčastěji diamantem. Design zásnubních prstenů bývá více zdobený a výraznější než u snubních prstenů, protože jde o jedinečný symbol romantického gesta.

Hlavní znaky zásnubního prstenu:

  • Čas darování: Při žádosti o ruku.
  • Design: Výrazný, často s drahokamem (nejčastěji diamant).
  • Symbolika: Slouží jako příslib budoucího manželství.
  • Nošení: Nosí se na levém prsteníčku a zpravidla až do svatby, poté se může kombinovat se snubním prstenem.

Co je snubní prsten?                               

Snubní prsten si manželé vyměňují během svatebního obřadu jako symbol jejich sňatku a celoživotního závazku. Snubní prsteny bývají jednodušší a méně výrazné než zásnubní prsteny. Nosí se trvale po celou dobu manželství a často jsou vyrobeny z odolnějších materiálů, aby vydržely každodenní nošení.

Hlavní znaky snubního prstenu:

  • Čas darování: Během svatebního obřadu.
  • Design: Jednodušší, často bez kamene.
  • Symbolika: Představuje manželství a věrnost.
  • Nošení: Nosí se na levém prsteníčku a obvykle se neodkládá.

Zásnubní vs. snubní prsten: Shrnutí rozdílů

Zásnubní prsten se dává při zásnubách a jeho hlavním cílem je oznámit záměr uzavřít manželství. Snubní prsteny jsou pak navzájem vyměněny při samotném svatebním obřadu a symbolizují trvalý závazek a lásku mezi manželi.

Zásnubní prsten je obvykle zdobený drahokamem, zatímco snubní prsteny mají často čistší a jednodušší design. Nicméně v dnešní době se stále častěji setkáváme se snubními prsteny, které jsou zdobené malými diamanty nebo jinými detaily, aby ladily se zásnubním prstenem.

Jak nosit zásnubní a snubní prsten?

Po svatbě většina nevěst nosí oba prsteny na levém prsteníčku, přičemž snubní prsten se nosí blíže k srdci. Některé ženy si však volí nosit prsteny na různých rukou nebo příležitostně střídají.