Jak nosit snubní a zásnubní prsteny

Snubní a zásnubní prsteny jsou jedním z nejkrásnějších a nejdůležitějších symbolů lásky a oddanosti. Ale jak je správně nosit? Ať už jste čerstvě zasnoubení nebo se připravujete na svůj svatební den, je dobré vědět, jak tyto prsteny nosit a co přesně symbolizují. Pojďme se podívat na několik pravidel a tipů, jak nosit snubní a zásnubní prsteny.                      

Kde se nosí zásnubní prsten?

Tradičně se zásnubní prsten nosí na levém prsteníčku. Tento zvyk pochází z dávných dob, kdy se věřilo, že žíla z tohoto prstu (latinsky „vena amoris“) vede přímo k srdci. Tato romantická představa zůstala v mnoha kulturách dodnes a levý prsteníček je nejčastějším místem pro nošení zásnubního prstenu.

Zásnubní prsten nosí žena od chvíle, kdy je požádána o ruku, až do svatby, kdy k němu přibude snubní prsten.

Kde se nosí snubní prsten?

Snubní prsten se tradičně nosí také na levém prsteníčku. Po svatebním obřadu se snubní prsten obvykle nasazuje jako první, blíže k srdci, a zásnubní prsten se poté nosí nad ním. Tento zvyk symbolizuje, že manželství má přednost před zásnubami.

Jak nosit snubní a zásnubní prsten dohromady?

Existuje několik způsobů, jak kombinovat nošení snubního a zásnubního prstenu:

  1. Snubní prsten blíže k srdci: Tradičně se snubní prsten nosí jako první na levém prsteníčku, následovaný zásnubním prstenem. Tento způsob je nejčastější a symbolizuje, že manželství je nadřazené nad zásnubami.

  2. Zásnubní prsten nadále na pravé ruce: Některé ženy se rozhodnou nosit zásnubní prsten na pravé ruce a snubní prsten na levé, aby se oba prsteny netloukly designově nebo aby snubní prsten mohl více vyniknout.

  3. Zásnubní prsten odděleně: Pokud máte výrazný zásnubní prsten, který se neshoduje se snubním prstenem, můžete se rozhodnout nosit každý prsten na jiném prstu. To je méně tradiční, ale v dnešní době velmi oblíbené.

  4. Spojení obou prstenů do jednoho: Některé páry si přejí, aby jejich zásnubní a snubní prsteny byly spojené v jeden celek. V tomto případě se prsteny navrhují tak, aby se daly pohodlně spojit a vytvořily elegantní kombinaci.

Co když se prsteny k sobě nehodí?

Pokud se vám nelíbí, jak spolu snubní a zásnubní prsteny vypadají, nebo pokud mají různé designy, existuje několik možností, jak to vyřešit:

  • Kombinace kovů: Pokud máte zásnubní prsten například z bílého zlata a snubní prsten z růžového zlata, můžete tuto kombinaci nosit jako stylový prvek. Míchání kovů je dnes stále populárnější.
  • Speciální tvar snubního prstenu: Mnoho snubních prstenů se dnes navrhuje tak, aby dokonale ladily se zásnubním prstenem. Například pokud má zásnubní prsten velký kámen, snubní prsten může mít tvarově uzpůsobený design, aby kolem kamene elegantně obepínal.
  • Nosíte každý prsten samostatně: Další možností je nosit prsteny odděleně na různých rukách nebo dokonce na jiných prstech. To je praktické, pokud například nechcete, aby vám prsteny překážely při každodenních činnostech.

Kdy se prsteny odkládají?

Ačkoliv snubní prsten je symbolem trvalého závazku, existují situace, kdy je vhodné prsteny odložit. Například při sportovních aktivitách, při práci s chemikáliemi nebo při manipulaci s těžkými předměty může být lepší prsteny odložit, aby nedošlo k jejich poškození.