Jak můžete ochránit své zlaté šperky?

Jakýkoliv zlatý šperk je krásnou ozdobou a skvostem, který ovšem není nesmrtelný. V podstatě to znamená, věnovat šperku určitou péči. Buďte si jisti, že tak svým pokladům prodloužíte krásu a především jejich životnost. Ne každý šperk je totiž určen ke každodennímu nošení.

Předcházejte poškození

Snad nejzákladnějším pravidlem je odkládat šperk na spaní. Při spánku nekontrolujeme své pohyby a velmi snadno dojde k deformaci či přetržení. Například zlaté náušnice pecky odkládat nemusíte, ovšem náušnice kruhy nebo takový zlatý náhrdelník by nemusel vydržet do druhého dne. Šperkovnice vykládaná měkkým materiálem je bezpečné místo pro vaše poklady.

                                                                                                       66e793fd9dd0084cbcbcccd4be2219cb
 

Zaručeně nejvíce zatěžované šperky jsou ty, které nosíme na rukou. Při běžném dni, při práci nebo manipulaci s předměty je zlatý prsten nebo zlatý náramek poměrně pod velkým tlakem. Při domácích pracích, při práci na zahradě, ale i při sportu své šperky rozhodně odložte. Nejen působení tlaku, ale i saponáty, chemické přípravky a ojediněle i agresivní pot mohou šperky narušit.

Stálost barvy zlata

Oxidace neboli zčernání může nastat u většiny zlatých a stříbrných šperků. Není to však problém ryzosti drahého kovu, ale jde o celkem běžný proces. Výše zmíněné chemické prostředky, ale i kosmetika a parfémy mohou ovlivnit barvu šperku. Další klasickou příčinou je užívání léku a s tím spojené vysoké teploty. Výborným příkladem jsou zlaté dětské náušnice, kterým zčernají háčky v oušku dítěte. Váže se to k vysokým teplotám, které doprovázejí růst prvních zoubků. Ale může to být i nadměrné pocení.

Čištění zlata

Rozhodně nedoporučujeme čistit šperky leštícími pastami z drogérie, nebo podle tzv. babských rad. Obvykle povrch šperku ještě více naleptají. Nejlepší variantou je návštěva zlatnictví, kde vám šperk mechanicky vyleští na speciálních leštících kotoučích a za pomoci zlatnické pasty určené pro drahé kovy. Po vyleštění se šperk ponoří do ultrazvukové lázně s čpavkem a jarovou vodou. Dojde tak k dokonalému odmaštění šperku a očištění od zbylých nečistot.

                                                                                                 download-16

U bílého zlata se používá metoda galvanického pokovení, neboli povrchová úprava rhodiem. Šperk je ponořen do rhodiové lázně, která dokáže šperk rovnoměrně pokovit do vysokého bílého kovového lesku. Občasné vyleštění zlatých šperků je vlastně taková nutná údržba, do které se vyplatí investovat. Sami doma nikdy nedosáhnete tak úžasného efektu.