Barvy drahého kovu u náušnic

I šperky podléhají nejnovějším trendům, podobně jako módní kousky ve vaší skříni. Jejich provedení se mění, ale také volba materiálů z kterého jsou vyráběny. Přesto si zlato a stříbro drží své místo mezi žádanými drahými kovy. Projděme si klady i zápory jednotlivých drahých kovů u šperku, který je nejžádanější u žen i dívek v každém věku. Jednoznačně jsou to zlaté náušnice či stříbrné.

Jak vzniká barevné zlato?

Drahé kovy v ryzím stavu jsou velmi měkké, proto jsou téměř všechny šperky vyráběny ze slitin. Ze 100% zlata se šperky nevyrábějí z ekonomických, technických a estetických důvodů. Ztavené drahé kovy a jednotlivé příměsi tak zlepšují tvrdost šperku a zároveň určují barvu daného šperku. Naprosto přesný vzorec slitiny neexistuje. U každého výrobce se poměr maličko liší a s ním i odstín barvy.

Šperky ze žlutého zlata obsahují velký podíl ryzího zlata plus stopové prvky stříbra a mědi. Bílé zlato také obsahuje podíl ryzího zlata plus bílé kovy jako je nikl, stříbro či paladium. Zlato červené je tvořeno slitinou ryzího zlata a mědi, popřípadě stříbra, které dá červenému zlatu narůžovělý odstín.

                                                23900-1104525504                                 23919-1204047716

Klasika aneb náušnice ze žlutého zlata

Na zlaté náušnice se nejčastěji používá 14-ti karátové zlato. Žluté zlato je měkčí než bílé. Ovšem zlaté šperky si drží svou oblibu již od dávných dob. Zářivou žlutou barvu zlata každý pozná na první pohled a v kombinaci s barevnými drahými kameny je jakýkoliv šperk nepřehlédnutelný. Některé  ženy s oblibou nosí náušnice ze žlutého zlata v zimě. Teplá žlutá barva působí hřejivě. Na léto pak mění své oblíbené kousky za ty z bílého drahého kovu.

Bílé zlato

Nové technologie a pokrok umožnily vývoj i v oblasti zlata a jeho zpracování. Přelomové bylo získání bílého zlata. A byl z toho obrovský úspěch. Náušnice z bílého zlata se rychle stali populární nejen pro svou krásu, ale i pro poměrně tvrdost a odolnost. Vysoký kovový lesk bílého zlata nejlépe vynikne s drahými kameny jako je akvamarín, ametyst nebo temně modrý safír. Šperky z bílého zlata, díky svému bílému provedení, působí jemně, elegantně a zároveň luxusně a čistě.

Zlato červené (růžové)

Náušnice z červeného zlata nejsou až tak rozšířené, daleko více žádané jsou náušnice v kombinaci např. žlutého nebo bílého zlata a červeného. Jedná se o ručně montované náušnice bez drahých kamenů, které jsou často zdobeny ruční rytinou. Je pravdou, že v oblibě jsou zejména u žen staršího věku. Jsou to však náušnice vysoké kvality a jejich zhotovení je precizní ruční práce, která dnes již nebývá k vidění.

                                                                                 60568                     60568-1

Stříbrné náušnice

Na trhu se šperky se v dnešní době vyrábějí nádherné stříbrné náušnice, které svou krásou mohou konkurovat těm z bílého zlata. Ovšem rozdíl mezi těmito drahými kovy se vždy ukáže. Stříbro je měkké, takže se častěji může stát, že náušnici špatným zacházením zdeformujete. Další nevýhodou je oxidace stříbra, což je zčernání povrchu u stříbrných šperků. Vše se dá jednoduše vyřešit odborným vyleštěním u zlatníka.

Rhodium chrání povrch šperku

Rhodium se nanáší v tenkých vrstvách na šperk a funguje jako ochranná vrstva proti poničení a také pro bělejší barvu. Používá se u bílého zlata a stříbra. Dodává šperku onen vysoký kovový bílý lesk. Pokud se vrstva časem ošoupe, je nutné ji nechat obnovit. Šperky tak dostanou tzv. nový kabátek a vypadají opět jako nové.